• 0652 065 021
  • info@edusparx.nl

Peer-review door leerlingen

Peer-review door leerlingen

Leerlingen die elkaars werk nakijken en daar zelf weer van leren, wat wil je nog meer?! Om de verworven kennis en kunde aan te tonen laten we leerlingen graag een werkstuk over een thema maken, of ’n video of presentatie, een kunstwerk of iets anders. Dat betekent dat zij behoorlijk nadenken over het onderwerp en proberen hier uitdrukking aan te geven.

Van toen naar nu

Nog niet zo lang geleden betekende dit een stapel nakijkwerk voor de docent en vele avonden werk. Tegenwoordig zet ik daar meermaals de activiteit ‘peer review‘ voor in: de leerlingen zelf beoordelen het werk van hun klasgenoten. Het digitaal leerplatform Moodle heeft daar een aparte ingebouwde module voor. Elk werkstuk, elke opdracht, video, presentatie etc. worden door minstens 5 andere leerlingen nagekeken aan de hand van een tevoren door de docent gemaakte rubric. Het grote voordeel daarvan is een redelijk gelijke beoordeling door alle leerlingen én het als leerling niet zelf hoeven bedenken van een cijfer (deze vloeit namelijk automatisch voort uit de gebruikte rubric).
Het geven van feedback in de vorm van Tips&Tops, sterke punten en verbeterpunten en zo complementeert de beoordeling.

Herhaling

Leerlingen zijn met het onderwerp bezig als zij zelf een product moeten creëren (hoger level leervaardigheden uit de Taxonomie van Bloom). Daarnaast moeten zij medeleerlingen beoordelen en dus opnieuw nadenken over de verwoording van de inhoud van het onderwerp, nu gesteld in woorden van een ander en dan beoordelen of dit correct is. Uitermate effectief dus.

En als klap op de vuurpijl: elke leerling wordt automatisch zelf ook beoordeeld voor de kwaliteit van de eigen beoordelingsvaardigheid. Wij kunnen als docent zelf kiezen hoe zwaar deze nakijkkwaliteitsbeoordeling meetelt.

Leerlingen krijgen de stof nogmaals onder ogen, scherpen hun beoordelingsvermogen en –last but not least– de hoeveelheid nakijkwerk voor de docent is fors geslonken! En dat geeft dan weer de mogelijkheid om dit instrument van peer review vaker in te zetten! Win-win dus, voor zowel de leerling als de docent. Yoechee!

edusparx

Inspirator Onderwijs & ICT, E-learning, Moodle-specialist, docent in het VO en altijd geïnteresseerd in nieuwe uitdagingen.

Laat je bericht achter